Molekularni vodonik i povrede mekih tkiva

U naučnoj studiji kod profesionalnih sportista su istraživani efekti upotrebe oralnog i topikalnog molekularnog vodonika nakon akutnih povreda mekih tkiva (tetiva, mišića i ligamenata), a vodonik je uključen kao dodatak konvencionalnoj terapiji sportskih povreda, koja je obuhvatala lediranje, mirovanje, bandažiranje i druge standardne mere.

Vodonik se koristio tokom dve nedelje, a pored uzimanja tableta vodonika (2 grama dnevno) primenjivan je i topikalni gel na mestu povrede koja su se koristila 6 puta dnevno po 20 minuta. Sportisti su praćeni odmah nakon povrede a zatim i nakon 7 i 14 dana tokom oporavka – mereni su osećaj bola u mirovanju i pri pokretu, pasivna pokretljivost zglobova, otok povređenog tkiva kao i nekoliko inflamatornih markera. Kombinovana upotreba oralnog i topikalnog vodonika dovela je do značajne redukcije inflamacije i unapređenja pokretljivosti zglobova nakon sportskih povreda mišića i tetiva.

Sa druge strane, nije bilo promena ostalih parametara tokom oporavka sportskih povreda, niti značajnih neželjenih efekata uzimanja molekularnog vodonika.

Ova studija je ukazala na moguće blagotvorne efekte dvonedeljnog uzimanja vodonika kao dodatka tradicionalnoj terapiji sportskih povreda mekih tkiva.

Prof. dr sci. med. Sergej M. Ostojić
Centar za zdravlje, vežbanje i sportske nauke, Beograd

sportista_naslovna