Oksidativni stres

Oksidativni stres je stanje koje se javlja kada slobodni radikali (toksični proizvodi metabolizma) nadvladaju mehanizme antioksidativne zaštite organizma. U izvesnoj meri oksidativni stres je normalna pojava, prisutna i kod zdravih osoba. Problem nastaje kada se poremeti ravnoteža i kada zakažu prirodni mehanizmi odbrane, pa nivo slobodnih radikala počne da prevazilazi kapacitet našeg organizma što menja oksidativni status i telo ulazi u takozvanu zonu povećanog oksidativnog stresa.

Kada je stanje organizma takvo da postoji povećana produkcija slobodnih radikala i smanjena sposobnost njihove neutralizacije i eliminisanja onda govorimo o stanju oksidativnog stresa. Dugotrajni oksidativni stres je jedan od glavnih uzroka velikog broja oboljenja povezanih sa načinom života. Takođe, oksidativni stres prouzrokuje direktna ozbiljna oštećenja na tkivima i čitavom organizmu. Javlja se kod ishemijskih-reperfuzionih stanja, upalnih procesa i oštećenja, malignih oboljenja, kardiovaskularnih i neuroloških bolesti.

oksidativni stres - proces nastanka
Oksidativni stres je generalno povezan sa proizvodnjom visoko reaktivnih slobodnih radikala, uključujući reaktivne vrste kiseonika čiji je primarni izvor ćelijska organela mitohondrija. Brojna istraživanja su fokusirana na identifikaciju prirodnih antioksidanasa niske toksičnosti, koji mogu da stignu do mitohondrije. Jedan od njih je molekularni vodonik.
Izvori oksidativnog stresa